English
Throughout 2024, we hope to welcome you to our activities that are organized to celebrate UCR’s 4th lustrum.
You can find the sign ups and descriptions for the different events on this page. We look forward to seeing old and new faces on our campus and hope you will be able to celebrate with us. If you have any questions please contact us at communications@ucr.nl.
Nederlands
Tijdens ons 4e Lustrumjaar, hopen we jullie te mogen verwelkomen bij verschillende evenementen die worden georganiseerd om UCR’s verjaardag te vieren.
U kunt de omschrijvingen en aanmeldinglinks voor de verschillende evenementen op deze pagina vinden. We kijken er enorm naar uit om zowel oude als nieuwe gezichten te zien en we hopen dat u deze verjaardag met ons me kan vieren. Vragen kunt u altijd stellen via communications@ucr.nl
We will truly celebrate the twentieth anniversary!
We gaan het twintig jarig bestaan echt vieren!
Nederlandse activiteiten
Lezingenreeks (in het Nederlands)
De professoren van UCR vertellen over hun eigen vakgebied in de Burgerzaal van het oude Stadhuis. Leer meer over bijvoorbeeld Immunologie, Psychologie, Militaire Geschiedenis, Robotica, Gaming en Politiek. Elke lezing is los te bezoeken, in het Nederlands en de toegang is gratis. Inloop vanaf 19:30 via de Voorhal van het Stadhuis (Markt 1) met koffie en thee. De lezingen starten om 20:00 en duren ongeveer een uur, waarna er nog enige tijd is voor napraten. Beschijvingen van de lezingen vind u hieronder.
- 28 februari – prof. dr. Ger Rijkers – Immunologie
- 3 april – prof. dr. Sofie Loyens – Psychologie
- 1 mei – dr. Tobias van Gent – Militaire Geschiedenis
- 11 september – prof. dr. Frank van der Stappen – Robotica
- 9 oktober – prof. dr. Gerda Andringa – Cognitieve Wetenschappen
- 6 november – dr. Herman Lelieveldt – Internationale Politiek
-
28 februari - prof. dr. Ger Rijkers - 3 jaar in de greep van corona: een terug en vooruitblik
Begin januari 2020 kwamen uit China berichten over een nieuwe besmettelijke longontsteking. Iedereen weet wat er daarna gebeurde: lockdowns, afstand bewaren, overvolle IC’s en gelukkig binnen een jaar werkzame vaccins. De storm is inmiddels gaan liggen, maar niet helemaal over. Hebben we ons lesje geleerd en wat te doen voor de toekomst?
-
3 april - prof. dr. Sofie Loyens - De aarde is plat en wordt bestuurd door een mysterieuze elite: Kritisch denken en de rol van het onderwijs
Met clickbait en fake news dat alomtegenwoordig is, is de vaardigheid van kritisch denken crucialer dan ooit. Maar wat is kritisch denken eigenlijk? Kan je deze vaardigheid ontwikkelen? Is hier een rol weggelegd voor onderwijs en zo ja, hoe kan het onderwijs kritisch denken bevorderen?
-
1 mei - dr. Tobias van Gent - Het bombardement van Middelburg op 17 mei 1940 opnieuw onder vuur genomen
Een van de grote controverses uit de geschiedenis van Middelburg is de verwoesting van omvangrijk deel van de binnenstad op 17 mei 1940. Volgens sommigen was dit het gevolg van een terreurbombardement door de Luftwaffe, anderen stellen dat Middelburg eenvoudig in het schootsveld van Duitse artillerie terecht was gekomen en er zijn ook historici die geloven dat de stad vooral door Franse granaten getroffen is.
Tobias van Gent heeft zich, in samenwerking met andere onderzoekers, de afgelopen jaren andermaal over deze zaak gebogen. Hij heeft daarvoor menig archief in binnen- en buitenland bezocht en stuitte toch weer op nog onbekende bronnen. Op 1 mei 2024 – bijna 84 jaar na dato – presenteert hij de nieuwste inzichten over een van de zwartste bladzijdes uit de geschiedenis van onze stad.
-
11 september - prof. dr. Frank van der Stappen - Wat gamekarakters kunnen leren van robots.... en wat niet
Robots helpen de mens al zo’n 85 jaar om werk sneller, goedkoper, preciezer en veiliger uit te voeren. Lange tijd werd er bij het ontwerp van robots voor industriële toepassingen vooral gekeken naar de anatomie van de mens, maar het is inmiddels duidelijk dat er vaak eenvoudigere oplossingen bestaan. De eerder vergaarde kennis van robots met menselijke bewegingsvaardigheden heeft nu echter een positieve invloed op de wereld van games en animatiefilms. Wat kunnen gamekarakters leren van robots… en wat niet?
-
9 oktober - prof. dr. Gerda Andringa - Gamen: the good the bad and the ugly
Wat gebeurt er in ons brein als we gamen? Kunnen we games gebruiken om onze cognitie en ons welzijn te verbeteren? Of leidt gamen juist tot afstomping en verslaving? Gerda Andringa neemt u mee in de verontrustende én verrassende inzichten die onderzoek naar gaming ons biedt.
-
6 november - dr. Herman Lelieveldt - De Verenigde Staten van Amerika: nog altijd een lichtend voorbeeld?
Amerika presenteert zich van oudsher als een baken van democratie, maar in dat imago zijn de laatste jaren behoorlijk wat barsten en scheuren gekomen. Het land wordt verscheurd door politieke tegenstellingen tussen de Democraten en de Republikeinen. Daar waar samenwerking vroeger heel gewoon was, staan deze partijen steeds sterker tegenover elkaar. In deze lezing legt Herman Lelieveldt uit welke cruciale rol politieke partijen spelen bij het in stand houden van een goed functionerend democratisch systeem. Kan een versterking van de rol van partijen helpen tegen politieke polarisatie? Wat zijn de vooruitzichten daarvoor als we kijken naar de uitslag van de presidentsverkiezingen die daags voor deze lezing hebben plaatsgevonden
Open Avond voor Zeeland
Najaar 2024, datum volgt.
English activities
Lustrum Party - 21 September 2024
On 21 September 2024, all (former) students and colleagues are welcome to celebrate the Lustrum with us during the Lustrum Party on the Abbey Square! The party starts at 15:00 and will last until 23:00, and will be an event filled with music, dancing, and reconnecting with old friends and classmates! More information about a day program will follow soon.
Tickets for alumni are available here.
Please note that this event is not open to the public.